Merianna

Siro saaristoneito Merianna on H-35, joka puskee määrätietoisesti läpi vasta-aallokossa ja soljuu sujuvasti eteenpäin myötätuulella.

_MG_6630

Oli viime vuoden syksy ja Charapita oli laitettu myyntiin. Pienellä veneellä purjehtiminen ja sen opettelu oli hauskaa, mutta kevytrakenteinen vene rajoitti seikkailunhaluisen kapteenin himoja purjehtia kovalla tuulella ja avomerellä. Olimme viimeisellä purjehduksella Espoon saaristossa mukanamme saksalainen Peter, johon olimme kahta vuotta aikaisemmin tutustuneet Cristiansøllä eräänä myrskyisenä heinäkuun päivänä. Julius kertoi bonganneensa ilmoituksen myynnissä olleesta veneestä, ja me yllytimme Peterin kanssa häntä soittamaan omistajalle.

Yhdeksän kuukautta myöhemmin kävelin laituria pitkin Marstrandissa, noin 45 kilometriä Göteborgista pohjoiseen. Hapuilin katseellani mastojen seasta oikeaa venettä, kunnes tajusin seisovani sen kohdalla.

– ­Onko se todella näin suuri! huudahdin nähdessäni Meriannan vedessä. Se näytti ihan oikealta, aikuisten purjeveneeltä.

H-veneen isosisko

Merianna on vuonna 1977 valmistunut suomalaisen Hans Groopin suunnittelema H-35-vene, joka on tunnetumman ja pienemmän H-veneen isosisko. Veneellä on pituutta 35 jalkaa, eli 10,5 metriä ja se painaa 3500 kiloa (tämänhetkisen varustuksen kanssa paino on tosin lähempänä 4000 kiloa). Kapea ja sulavalinjainen vene näyttää suosittujen kelluvien kerrostalojen rinnalla kokoaan pienemmältä ja sirolta ja siinä on saaristoristeilijän tunnelmaa.

Pitkän ja kapean veneen sisätilat saattavat monien silmään näyttää ahtailta, mutta kahdelle ketterälle ja pienikokoiselle henkilölle ne sopivat juuri mainiosti. Minulla on veneessä todella ruhtinaallinen seisomakorkeuskin. Salongin pöydän ääressä on tilaa useammankin hengen illallisseurueelle. Parhaat parannukset edelliseen verrattuna ovat tietenkin sisämoottori ja pentteri, jossa on tasapainotettu liesi, pesuallas ja jääkaappi. Lisäksi veneessä on vesitankki sekä septitankillinen vessa, jossa on posliinipytty. Merellä pikku aallokossa käy kätevästi kaikkien tarpeiden tyydyttäminen.

Lupaava alku uusille seikkailuille

Keulapiikiissä nukkuu makoisat yöunet joko yksi tai kaksi pienikokoista henkilöä, miksei myös rakastunut pariskuntakin. Kirkkaasta ikkunaluukusta on heti heräämisen jälkeen mukava katsella ulos säässä kuin säässä.

Kaiken kaikkiaan olemme olleet ikionnellisia Fröken Meriannan mainiossa seurassa. Ensi viikot olemme tutustuneet toisiimme ja ihmetelleet kaikenlaisia pikku yksityiskohtia, joita tulee vastaan. Näin hyvässä seurassa ja loistavissa keleissä on ollut suuri ilo koluta läpi Bohuslänin saaristoa. Eilen saavuimme takaisin Meriannan tämänhetkiseen kotisatamaan. Täältä suuntaamme vielä kaupunkilomalle Göteborgiin ennen pitkää kotimatkaa ja seikkailua Götan kanavassa.

_MG_5836

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s