Ruotsalainen saaristosirkus

Akrobaatteja, marakatteja, elefantteja, kirahveja, taikuri, voimamies sekä soppaa hämmentämässä hirveä määrä tirehtöörejä. Olemme saapuneet ruotsalaiseen saaristosirkukseen. Melko pienissä ja paikoitellen ahtaissa satamissa pääsee ihastelemaan, kun ihmiset sohivat edes takaisin, heittelevät köysiä, jyrisyttelevät keulapotkureita ja säntäilevät veneiden kansilla. Välillä tulee kova tuulenpuuska ja kaikki pidättävät henkeä, kun jonkun veneen keula lähtee hallinnasta ja syöksyy uhkaavasti kohti toisen kylkeä. Tilanne saadaan viime hetkellä hallintaan ja useimmiten pahemmalta rytinältä vältytään.

Kun kaikki ovat turvallisesti rantautuneet, alkaa loman vietto. Lapset hyppivät veneestä laiturille ja takaisin sekä soutelevat kumiveneillä ympäri satamaa. He piiloutuvat välillä laiturin alle ja putkahtavat taas esiin toiselta puolelta. Jokaisessa veneessä on matkagrilli, joka kaivetaan esiin, kun hädin tuskin köydet on saatu kiinnitettyä. Kokoon taitettavien istuinten kanssa se kannetaan kalliolle ja pistetään tulille. Laiturilla lapset ja aikuiset koittavat onneaan kalastellen rapuja, jotka laitetaan ämpäreihin uimaan. Kerran yhdessä luonnonsatamassa saimme naapuriveneen sedältä makrillin, joita hän oli narrannut pussillisen rantakalliolta aikaisemmin päivällä.

Puheensorinasta erottuu hieman erilaisia sävyjä: nasaalia, sihisevää ässää, suhisevaa ässää ja peruna suussa mongerrusta. Satamissa on tähän asti ollut melko tasainen edustus tanskalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia veneitä, sekä muutama hieman pohjoiseen eksynyt saksalainen. Toistaiseksi emme ole kohdanneet naapurimaan kauemmalla rannikolla yhtään suomalaisia. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, sillä kyllähän tänne saa Suomesta hyvän tovin tehdä matkaakin, tuli sitten etelän kautta kiertämällä tai Ruotsin halki oikaisemalla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s